teleormaneanul.ro

Un beneficiar de pensie de urmaș primește în medie 728 de lei pe lună

Must read

96.176 de pensionari sunt în evidențele Casei Județene de Pensii Teleorman, cu 316 mai puțini decât în luna precedentă, potrivit celei mai recente situații date publicității de instituție.

- Publicitate -

Din totalul dosarelor în plată, 9.095 sunt pensii de urmaș, iar cele mai multe dintre acestea pentru persoane cu vârsta de peste 75 de ani (5.345) arată sursa citată. Alte 1.189 dintre pensiile de urmaș sunt pentru persoane cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani, în timp ce 1.013 sunt încasate de persoane cu vârste curpinse între 65 și 69 de ani.

În evidențele Casei de Pensii Teleorman figurează și 340 de pensii de urmaș pentru copii cu vârste de până la 15 ani, dar și 506 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Cele 9.075 de pensii de urmaș aflate în plată în luna noiembrie sunt cuprinse între 1 lei și 4.121 de lei, pensia medie fiind de 728,24 lei, conform cifrelor oficiale.

Potrivit legii, pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmaş: până la vârsta de 16 ani; dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani; pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile menționate anterior.

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

- Advertisement -

More articles

Latest article