teleormaneanul.ro

Programul pilot de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice începe de la 1 octombrie – În județ brățările ajung prin 2024

Must read

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Hotărârea care reglementează aspectele tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, cele privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), precum și condițiile în care se poate dispune, potrivit legii, obligarea persoanei de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere. Actul normativ adoptat de Executiv prevede și suplimentarea treptată cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție necesari implementării acestui sistem, până în anul 2025.

- Publicitate -

Conform Legii nr. 146/2021, monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 octombrie 2022, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025, pe durata aplicării: ordinului de protecție provizoriu și a ordinului de protecție; ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent.

Potrivit actului normativ, monitorizarea se va aplica etapizat, astfel:

  • prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;
  • a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul județelor de mai sus, la care se adaugă și județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
  • a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul județelor de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Potrivit actului normativ, Poliția Română va trebui să cumpere, în funcție de etapele menționate, dispozitivele electronice de supraveghere necesare monitorizării.

Sistemul de monitorizare va avea, potrivit Legii 146/2021, două componente: un dispozitiv electronic ce se montează pe glezna persoanei supravegheate și unul ce i se pune la dispoziție persoanei protejate, care va genera alerte în cazul apropierii, sub distanța prestabilită, a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

SIME este conceput astfel încât, în momentul declanșării unei alerte, să permită transmiterea în sistemul de național pentru apeluri de urgență a unor date de localizare, ce conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente fiecărei poziții geografice transmise.

Mai mult, atât persoana supravegheată, cât și cea protejată vor avea obligația de a informa organul de supraveghere referitor la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea în țară. Pe de altă parte, în cazul în care nu respectă obligațiile, persoanele supravegheate vor risca amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

- Advertisement -

More articles

Latest article