teleormaneanul.ro

O săptămână de activități dedicate “Zilei Culturii Naționale”, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria

Must read

“Ziua Culturii naționale” va fi marcată, în acest an, printr-o serie de activități, între care târg de carte, piesă de teatru, expoziție de pictură și fotografie sau proiecție de film, vor avea loc, în perioada 10 – 15 ianuarie 2022, în cadrul Centrului Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria.

- Publicitate -

“Organizatorii vor respecta toate recomandările, hotărârile C.N.S.U. emise cu privire la măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pe tot parcursul desfășurării manifestărilor organizate în perioada 10-15 ianuarie 2022 la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria”, a transmis Primăria Alexandria.

Programul “Zilei Culturii Naționale” la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria 2022, în perioada 10 -15 ianuarie 2022

LUNI – 10 ianuarie

-17:00 – Deschidere târg de carte (10-15 ianuarie), editura LITERA;

*Stand de carte amenajat pentru prezentare și vânzare cu discount. Cărțile prezentate în cadrul târgului de carte vor acoperi toate domeniile de interes pentru un public cât mai cuprinzător: ficțiune pentru adolescenți și adulți, cărți pentru copii (povești ilustrate, activități), bibliografie școlară, atlase, enciclopedii, cărți de cultură generală, dezvoltare personală, călătorii, istorie, artă, arhitectură etc.

* Sesiune de autografe cu Maia Morgenstern pentru cartea „Nu sunt eu”.

-19:00 – Piesă de teatru „Fierarii”, după Miloš Nikolić, regia Horațiu Malaele, în distribuție: Maia Morgenstern, George Mihaiță, Valentin Teodosiu și Mircea Rusu.

MARȚI – 11 ianuarie

-17:00 – Expoziție de pictură și fotografie – Vernisaj;

Stefan Adrian – Alexandria Vie (foto);

Marian Crîngașu – pictură și iconografie.

-18:00 – Proiecție film: “Eu, Eminescu”.

MIERCURI – 12 ianuarie

– 13:00 – Expoziție documentară – Marin Preda;

*Manifestare organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Marin Preda”;

-14:00 – Revista ”CALIGRAF” – Rezonanțe culturale.

*Manifestare literară organizată în colaborare cu Centrul Cultural Teleorman, moderator Stan V. Cristea, poet, publicist, critic şi istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor, secretar general de redacţie al Revistei Caligraf.

*Revista Caligraf – prezintă Florin Burtan, poet, prozator, jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor, redactor şef.

*LANSARE DE CĂRȚI – AUTORI LOCALI:

– Ştefan Mitroi, poet, prozator, dramaturg, publicist, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor: “O sută şi una de poezii”, Editura Academiei Române, 2021; “Poveştile cerului, poveştile pământului”, Editura RAO, 2021, prezintă Ana Dobre, critic literar, prozatoare, membră a Uniunii Scriitorilor;

– Florin Burtan: “Răni călătoare”, proză scurtă, Editura Neuma, 2021, “Adoraţii şi alte depărtări” – versuri, Editura Tracus Arte, 2021, prezintă Nicoleta Milea, poetă, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor şi Nicolae Dina, publicist, critic literar;

– Nicoleta Milea: “Cărţile prietenilor mei” – note de lectură, Editura Neuma, 2021;

– Nicolae Dina: “În intimitatea cărţilor” – recenzii, Editura Armonii Culturale, 2021;

– Violeta Mihai: “Al cincilea anotimp” – versuri pentru copii, Editura Tipoalex, 2021, prezintă Florin Burtan.

*SIMPOZION EMINESCIAN

Prezintă: Ana Dobre, Nicoleta Milea, Nicolae Dina, Stan V Cristea.

*MOMENT POETIC

Ştefan Mitroi, Nicoleta Milea, Florin George Tănase, Doina Zărnoianu, George Băicoianu, Violeta Mihai, Florin Burtan.

JOI – 13 ianuarie

-11:00 – 12:00 – Magia cărților – eveniment de divertisment cultural cu actrița Monica Davidescu și magicianul Robert Tudor – Editura LITERA.

Audiență: elevi de școală primară sau gradiniță.

Eveniment care constă în realizarea unui spectacol cultural în care actrița Monica Davidescu le va citi copiilor și tinerilor și totodată va interpreta o mică scenetă în care va dialoga cu o carte – butaforie de mari dimensiuni, moment plin de învățăminte cu tâlc despre importanța lecturii. Cartea va avea o personalitate distinctă, va “vorbi” și va încerca să “își dea importanță”, spre amuzamentul general al celor prezenți. După acest moment, va uma un spectacol de magie susținut de îndrăgitul magician Robert Tudor.

-13:00-13:40 –”Chici cine citește”? Lectură – Joc cu actrița Monica Davidescu.

Audiență: preșcolari și elevi de școală primară – Editura LITERA.

O activitate de lectură susținută de Monica Davidescu care îi îndeamnă pe cei mici să interpreteze pe roluri o poveste cunoscută. La final, copiii vor avea surpriza să afle că nu sunt doar cititori, ci și actori. Astfel, fiecare va primi diplomă de cititor artist și o carte cadou.

-18:30 – Seră de muzică ușoară – prezintă Școala Populară de Arte Alexandria, secția muzică ușoară, prof. Marian Mandica, Palatul Copiilor Alexandria, prof. Marian Caldarușă, Cristiana Dinu, elevă la Școala Gimnazială M. Viteazul, Oana Radu, dans modern – Sibba.

VINERI – 14 ianuarie

-13:00 – 13:30 – ”De ce e bine să citim”?

Moment artistic cu Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu.

Audiență: elevi de liceu, public general – Editura LITERA.

Cei doi artiști și oameni de radio cunoscuți și îndrăgiți de tineri, vor performa aducând în prim-plan universul cărților și al lecturii într-o modalitate inedită: printr-un moment artistic și interacțiune cu publicul. Scopul evenimentului este acela de a-i atrage pe liceeni către lectură și de a conștientiza importanța acesteia, prin prezentarea cărților și a actului de a citi într-o cheie amuzantă, modernă și dinamică, care să ajungă cu adevărat la inimile lor.

-17.00 -18.00 Sesiune de autografe cu scriitorul român Igor Bergler – Editura LITERA.

Audiență: elevi de liceu, public general

Igor Bergler, autorul celor mai așteptate cărți ale momentului – “Minciuna lui Michelangelo”, “Testamentul lui Abraham”, “Biblia pierdută”, vine la Alexandria pentru o întâlnire cu publicul cititor care are ocazia să primească autograf pe cărțile preferate.

-17:00 – Șezătoare – Grupul Informal Șezătoare Alexandria.

-18:30 – Seară de muzică populară – concert Floarea Calotă, Florin Vasilică și Ansamblul Burnasul Alexandria.

Moment coregrafic Fundația Liviu Vasilică.

SÂMBĂTĂ – 15 ianuarie

Activități dedicate ”ZILEI NAȚIONALE A CULTURII”, în colaborare cu Asociația T.E.T. Alexandria

-12:00 – 14:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);
-16:00 – 18:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);

-18:00 – 18:30 – Performance cu public, rezultat Electric Poetry;
-19:30 – Spectacol InstaEminescu (Regia Matei Lucaci Grunberg);
-12:00 – 14:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);

*pentru adolescenți între 14 și 18 ani
-16:00 – 18:00 – Atelier Electric poetry (traineri – Vladimir Purdel si Mihai Prejban);
*pentru adolescenți între 14 și 18 ani

-18:00 – 18:30 – Performance cu public, rezultat Electric Poetry *audiență generală;
-19:30 – Spectacol InstaEminescu (Regia Matei Lucaci Grunberg) *audiență generală.

Accesul publicului la toate activitățile se va face pe baza de invitație. Invitațiile pentru participarea la manifestările organizate în perioada 10 – 15 ianuarie 2022 la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria vor fi gratuite și vor fi transmise îndeosebi șefilor de promoție din ultimii ani din cadrul unităților de învățământ din Alexandria, consilierilor educativi din unitățile de învățământ, elevilor de liceu de la clasele de filologie, cetățenilor de onoare ai municipiului dar și altor categorii de tineri, în cazul în care normele sanitare vor permite desfășurarea acestor manifestări la capacitatea maximă a spațiului utilizat, în condițiile pandemiei generate de COVID-19.

Organizatorii își rezervă dreptul de a opera unele modificări, impuse de evoluția evenimentelor.

- Advertisement -

More articles

Latest article