teleormaneanul.ro

Aparent e despre bani, practic e despre a demonstra cine e șeful

Must read

Pe principiul “Ciocu’mic că acum noi suntem la putere”, după ce în urmă cu mai puțin de o săptămână a avut loc o ședință de Consiliu Județean, consilierii județeni PNL, care dețin majoritatea în forul de decizie, au convocat o nouă ședință extraordinară luni, 17 ianuarie, pentru a mai împărți niște bani localităților din județ conform unui proiect de hotărâre inițiat de vicepreședintele PNL al instituției, Raluca Fedeleș. În mod discreționar, au acuzat social-democrații, care s-au arătat nemulțumiți în primul rând de faptul că au fost propuse sume foarte mici de bani pentru municipii și orașe, unde sunt cele mai mari cheltuieli și numeroase obiective de investiții în derulare. Din contră, se elimină astfel inechitățile și ajung bani mai mulți și în localitățile rurale, nu doar la orașe, au replicat liberalii.

- Publicitate -

Sume de bani au mai fost împărțite deja localităților din județ, în ședința precedentă, dar cele două formațiuni politice din Consiliul Județean nu au ajuns atunci la un consens per ansamblu, așa că a mai fost nevoie de o întâlnire pentru “marea împărțeală” a celor aproape 33.000.000 de lei, sumă corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022. Și, pentru că în Consiliul Județean Teleorman nu mai face legea doar un partid, așa cum s-a întâmplat până nu demult, lucrurile s-au complicat. Mai mult pentru omul de rând, evident, pentru că pentru politicieni lucrurile sunt, în continuare, cât se poate de simple: se împart funcții (oamenilor de partid, evident) și bani (în cel mai subiectiv mod posibil), fără să fie luat în calcul cel care i-a trimis în funcții și le-a dat banii pe mână.

N-a fost să fie nici de această dată, pentru că unul dintre consilierii PNL și-a înaintat demisia chiar înaintea ședinței de Consiliu Județean. Sandu Remiy Geaniy și-a motivat demersul, potrivit președintelui Consiliului Județean, Adrian Gâdea, care a dat citire demisiei liberalului, prin dezacordul față de decizia conducerii liberale de a-l schimba din funcție pe actualul prefect de Teleorman, Emilia Paraschivescu.

Cam în același timp, grupul de consilieri județeni ai PNL Teleorman, prin intermediul unui comunicat de presă, transmiteau că de fapt consilierul demisionar ar fi cedat presiunilor puse de reprezentanții PSD asupra sa. Cam ce treabă are PSD cu prefectul PNL nu se știe, cert este ca demisia liberalului Sandu Remiy Geaniy din Consiliul Județean a încurcat planurile PNL, așa că aleșii liberali nu s-au mai prezentat la ședința convocată chiar de ei. Cu toate acestea, dintre cei 17 consilieri ai PNL, dintre care doi vicepreședinți ai instituției, în sala de ședințe și-a făcut apariția Florin Titirișcă, pentru a explica poziția colegilor săi de partid.

La întâlnire au luat parte și primarii Valerică Cârciumaru (Roșiori de Vede), Victor Drăgușin (Alexandria) și Gheorghe Budică (Orbeasca), iar ceea ce ar fi trebuit să fie un dialog normal între oameni politici, reprezentanți ai partidelor din coaliția de guvernare, s-a transformat rapid într-un șir lung de acuzații, cu voci ridicate. Printre altele, PSD a acuzat PNL că vrea să împartă banii doar după  criterii politice și că nu ține cont de cetățeni, în timp ce PNL a acuzat PSD că a pus presiune pe consilierii județeni să nu voteze proiectul de hotărâre prin care ar fi trebuit să fie împărțiți banii, ”Pentru dezvoltarea localităților rurale”, a explicat Florin Titirișcă, consilier al grupului PNL care a inițiat proiectul de hotărâre prin care, spre exemplu, localitatea Necșești – „polul sărăciei” – ar fi urmat să primească cea mai mica sumă dintre toate localitățile județului – 50.000 de lei.

Interesant în ecuație este însă tocmai faptul că ceea ce au criticat la PSD ani la rând, și anume că banii sunt împărțiți în mod discreționar, pare să fie rețeta pe care mizează și PNL acum că a ajuns să dețină puterea în forul de decizie județean. Cine pierde din ecuație? Pierd locuitorii județului, care cu doar un an de zile în urmă auzeau că vor trăi după standarde europene, că vor avea apă curentă și canalizare, gaz în fiecare gospodărie și străzi asfaltate, dar care merg în continuare prin noroaie până la genunchi și văd asfaltul de două ori pe lună, atunci când merg la oraș.

- Advertisement -

More articles

Latest article